CocoChic

CocoChic

Nincs több hajbaj!

2012. november 10. - CocoChic

Az ősz beköszöntével hajunk szerkezete is átalakul s ez sokak frizuráját megviseli. Ha te is azok közé tartozol, akik le sem vennék a sapkájukat és nem vagy büszke tincseidre, akkor most megtudhatod, hogy hogyan lehet ragyogó frizurád!

111816003218164721_i7tX6I6h_c.jpg
Száraz és szálkás

Elég bosszantó tud lenni, ha a legkisebb pára hatására is fénytelenné válik a hajad. Ha hajmosás után a tincsek durva tapintásúak, érdesek, kis szálacskák állnak mindenfelé, ideje, hogy kezeld a helyzetet!

Mi lehet az oka? Nagyrészt adottság kérdése a száraz haj, amin persze az odafigyelés nélküli szárítással-vasalással és meggondolatlan hájápoló használattal sokat lehet rontani. Az ilyen típusú hajat borító lemezkék, a kutikulák sérülékenyek, könnyebben megemelkednek, és így a szálak belsejében lévő nedvesség könnyedén el tud illanni.

Teendő: Ne hagyd, hogy hajszálaid nedvesség nélkül maradjanak! Már azzal is sokat javíthatsz a helyzeten, ha eleget iszol. Maximum heti 2-3 alkalommal mosd a hajad és langyos levegővel szárítsd. Sheavajat, mandula- és makadámiaolajat, kakaóvajat tartalmazó balzsamot használj. Próbáld ki a tartós hajszínkrémeket vagy habokat, hisz ezek kímélik a hajad. Inkább sötétebb árnyalatokat válassz, a világosabb tónusoknál jobban látszik a szálak egyenetlensége. Az is segíthet, ha megnöveszted a hajad, hisz ha hosszabbak a tincsek, kevésbé látszanak annyira a kósza szálacskák. Szárítás után várj egy picit, mielőtt a hajvasalóval nekiesel a hajadnak, illetve használj hővédő krémet!

Töredező, gyenge szálak
Ha megfogsz egy tincset és sok kettévált, megtört hajvéget látsz vagy fésülködés után hajtöredékek borítják a mosdókagylót, bizony meg kell erősítened a hajad! Először is irány a fodrász egy frissítő vágásért és esetleg egy hajerősítő kúráért!

Mi lehet az oka? Ha alapvetően vékony, gyenge szálú a hajad, a szárítás-formázás különösen érzékennyé teheti. Mivel a hajvégeken a legszárazabb, itt alakulnak ki először a sérülések, míg a tincs további része teljesen egészséges lehet - bár egy kis erősítés itt sem árt.

Teendő: Egy ideig próbáld meg kerülni az ammóniát tartalmazó hajfestékeket és állj át kíméletesebb hajszínezőkre vagy tőfestésre. A melírozás a legrosszabb a te esetedben. Válts hajszínt, ha eddig a csíkokra szavaztál. Ne moss naponta hajat, inkább igyekezz kétnaponta vagy ritkábban mosni-szárítani s válassz speciális, töredező hajra való balzsamot és pakolást. Az ápoló készítményeket mindig csak a hajvégekre vidd fel, mert a tövek esetében elnehezíti a fürtöket. 4-6 hetente vágass egy picit a hajadból. Kérd meg a fodrászodat, hogy segítsen a hajkúrában: tegyen fel professzionális hidratáló-erősítő pakolást minden alkalommal és épp csak annyit vágjon a végekből, amennyi muszáj ahhoz, hogy a töredezett részeket eltávolítsa. A hajápolókban keresd ezeket az összetevőket: kreatin, szójaprotein, búzaprotein, rizskivonat.

111816003217791193_UUndHBo8_c.jpg

Állandóan mosni kell
Mindennap frissen elkészíted a hajad, de estére már olyan csapzott, mintha nem is foglalkoztál volna vele? Hiába mosod, folyton bezsírosodik, lelapul, esetleg korpás is?

Mi lehet az oka? Sajnos ismét alkati adottságról van szó, ám az ügyesen megválasztott ápolószerek segítségével sokat javíthatsz a helyzeten. Az ilyen típusú haj általában vékonyszálú, viszont sok van belőle - ennek ellenére nem látszik dúsnak. Minél több hajszálad van, annál több olajat termelő mirigyed...

Teendő: Moshatsz hajat mindennap, de csakis speciális, mindennapi használatra ajánlott, könnyű samponnal, mely nem szilikonos, hisz az a te esetedben csak elnehezíti a tincseket. Hetente egyszer próbáld ki a mélytisztító sampont, de arra figyelj, hogy nagyon alaposan öblítsd ki. Kérj a fodrászodtól speciális fejbőrradírozó kezelést - ez akkor is segít, ha korpásodik a hajad. A kondicionálót ne vidd fel a hajtövekre, a szálak közepétől oszlasd el a végek felé. Ne öblíts a hajad forró vízzel! A váltott hideg-meleg vizes öblítés jót tesz, de ne ess túlzásba egyik hőfoknál sem, mert csak felesleges faggyútermelésre ösztönözheted a mirigyeket! Próbáld ki a szárazsamponokat, melyek segítségével ritkábba kell hajat mosni. Ne viselj hosszú frizurát, mert az könnyen lelapul. A melír jót tesz az ilyen típusú hajnak, mert könnyebbnek mutatja.

Egyre kevesebb
A szokásosnál egyre több haj marad a fésűben, pedig nem kell kétségbe esni, hisz 150-200 szálat simán elveszíthetünk egy nap. Akkor van ok az aggodalomra, ha rövid időn belül láthatóan megritkul a haj, vagy foltokban jelentkezik a hajhullás.

Mi lehet az oka? Erős stressz is állhat a háttérben, de a tápanyaghiány a leggyakoribb ok. Előfordulhat még, hogy a túl gyakori mosás vagy a rosszul megválasztott hajápolók a hibásak, de a szervezetben lappangó gyulladás, góc is okozhatja a panaszt.

Teendő: Fontos lenne, hogy odafigyelj a vitaminpótlásra! Szedhetsz szépségkapszulát, de fogyassz B-vitaminokban, béta-karotinokban, vasban és magnéziumban gazdag ételeket. Hetente 2-3 alkalommal moss hajat speciális hajhullás elleni samponnal. Óvatosan fésülködj és szerezz be egy jó minőségű hajkefét, mely biztosan nem sérti fel a hajbőrödet. Védd sapkával a hajad a hidegtől! 6 hetente festesd csak a hajad kímélő festékkel. Ellenőriztesd le a nőgyógyászoddal, hogy nem a fogamzásgátlód okozza-e a hajhullást.

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot és csatlakozz a blog Facebook oldalához is!

A cikk a femcafe. hu oldalán is megjelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://cocochic.blog.hu/api/trackback/id/tr444899925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása