CocoChic

CocoChic

Hideg kontra ápolt ajkak

2011. október 26. - CocoChic


Imádom a hideg időt. A csodaszép kabátok, a sejtelmes köd, a szexi tűsarkú csizmák, a meleg és puha sálak évszakát. Azonban a hideg időjárás beköszöntével kellemetlen apróság zavarja meg a legtöbb ember  hétköznapjait: a cserepes ajkak. Kiszárad, feszül, megreped, vérzik. Azonban pár házi trükk, kozmetikum és egy kis törődés csodákat művel az ajkakkal, melyeket ismét csókolnivalóak lesznek.


1, Mindennek az alapja a hidratálás. Kívül és belül egyaránt. Ahhoz, hogy egészséges és telt ajkaink legyenek, mindennap be kell vinni a szervezetünkbe a megfelelő mennyiségű folyadékot. Sokan lehetetlennek tartják a napi több liternyi víz bevitelét. Nem kell megijedni és véresen komolyan venni ezt a mennyiséget, hisz a levesek, gyümölcsök és zöldségek elfogyasztásával is hidratáljuk szervezetünk. A kávé és egyes teafajták azonban elvonhatják a folyadékot, ezért érdemes meggondolnunk mit fogyasztunk el.

2, Az alapvető higiénia részét képzi a rendszeres fogmosás és egyéb szájápolási termékek használata. Azonban nem mindegy, hogy mivel is biztosítjuk a megfelelő PH értéket, hisz számos fogkrém, szájvíz vagy rágó (főként a lepedékeltávolítósak), rendkívül száríthatják az ajkakat. Minél kevésbe mentolos, annál jobb, tehát érdemes esetleg egy finom gyümölcsízűre váltani.

3, A legnagyobb tévhit és alapvető emberi ösztön az ajkak benyálazásával járó ápolás. Amikor megnyaljuk ajkainkat átmenetileg igaz, hogy múlik a kellemetlen feszülő érzés és nedves, puha ajkaink lesznek, azonban, ahogy ez az érzet a víz elpárolgásával elmúlik és csak fokozza az eddigi bosszúságunkat.

4, A hidratálás mellett az ásványi anyagok megfelelő bevitele is döntő szerephez juthat. Ősszel és télen célszerű immunerősítés céljából vitamint szedni, s a legjobb ilyenkor az E - és B-vitamin illetve vas tartalmú szerek  szedése, melyek ezen probléma orvosolásában is segíthetnek.

5, Fényvédelem. Nem csak nyáron kell figyelnünk a káros sugarakra, hanem a hidegben is, hisz ezek is döntő szerepet játszhatnak a cserepes ajkak kialakulásában. Lehetőleg fényvédőt tartalmazó ajakápolókat használjunk!

6, Súlyosabb esetben fontos, hogy megelőzzük a fertőzést. Ilyenkor célszerű a gyógyszertárakban kapható fertőtlenítő és hidrokortizon tartalmú kencék beszerzése. Azonban ha ezekkel kened be a szád, ügyelj rá, hogy ne nyald le.

7, Ajakbalzsam és rúzs. Olyan kozmetika és szépségápolási szerek, melyek barátaink a cserepes ajkak elleni küzdelemben. Fontos azonban, hogy az ízesített termékeknek több a hátránya, mint az előnye. Mivel finom ízük szinte kiprovokálja, hogy lenyaljuk őket, így ismét az ördögi körbe jutunk...

8, Radírozás- a már hámló, feszülő, berepedezett ajkat hiába kenegetjük, csak lassú gyógyulás árán múlhat a kellemetlenség. Célszerű egy nem túl kemény sörtéjű nedves fogkefével megsikálni az ajkakat, így eltávolítva az elhalt sejteket. Ezután egy tiszta és nedves frottír törlőkendővel töröljük át ajkainkat, majd használjunk valami ápolószert.

9, Házi ajakpakolás- alapanyaga a legtöbb háztartásban ilyentájt amúgy is fellelhető méz. A radírozás után kenjük be vele ajkainkat és hatalmas önuralmat tanúsítva próbáljuk nem lenyalni 15 percig.

10, Otthoni trükkök: ajakápolók helyett tökéletes alternatívát nyújthatnak az aloé vagy körömvirág alapú kenőcsök és a vazelin is.




 

A bejegyzés trackback címe:

https://cocochic.blog.hu/api/trackback/id/tr673326912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása