CocoChic

CocoChic

A szőke szexszimbólum halhatatlansága- Marilyn Monroe 50 éve hunyt el

Bejegyzés alcíme...

2012. augusztus 05. - CocoChic

A szőke szexszimbólumot talán nincs is ember, aki ne ismerné fel a közismertebb képein, ám a valódi nőről, Norma Jeane Mortensonról már csak kevesen tudják az igazat.

marilynmonroe_020[1].jpg

Marilyn 1926 június 1-jén, reggel fél tízkor Norma Jeane Mortensonként, Gladys Baker harmadik gyermekeként látott napvilágot  Los Angelesben, de az édesanyja első férje után Norma Jeane Baker néven ismeri a nagyközönség. Édesapját nem ismerte, anyja labilis idegállapota és alkoholproblémái miatt elmegyógyintézetbe került, így Norma 5 éves korában intézetbe majd nevelőszülőkhöz, például anyja kolléganőjéhez-Grace McKeehez került.

250px-MarilynMonroe-YANK1945.jpg

16 évesen otthagyta a gimnáziumot és akkori nevelőapja szexuális zaklatása elől menekülve férjhez ment James Doughertyhez. 1944-ben, férje hadba vonulása után egy hadianyaggyárban dolgozott betanított munkásként, amikor a hadsereg egyik fotósa, André de Dienes felfedezte, így nemsokára a sikerre vágyó, mindössze 165 centi magas lány elvált és modell lett. 1948-ban a 20th Century Fox szerződtette kisebb szerepekre. A stúdió nyomására szőkére festette a haját és nevét is megváltoztatta, hisz kénytelen volt alkalmazkodni a számára kitalált szexbomba-imagehoz. A későbbiekben sokszor próbált olyan szerepekhez jutni, amelyekben megmutathatná színészi képességeit is, de sem a filmgyártók, sem a közönség nem óhajtotta őt másnak látni, így az azóta elhíresült aktnaptárral próbált kitörni.

marilyn-monroe.jpg

Monroe, azaz a The Blonde Bombshell karrierje erotikus vonzerejére építkezett. 1950-ben a Mindent Éváról című Joseph L. Mankiewicz filmben tűnt fel egy epizódszerep erejéig. Első ismertebb filmje a Aszfaltdzsungel volt, majd 1952-ben az RKO Éjszakai összecsapás című mozifilmje hozta el számára a kiugrást, de valódi nemzetközi hírnevet a Niagara című filmmel szerzett. Marilyn Monroe a szexistennő trónjára emelkedett ezzel a szereppel. A szőkék előnyben, és a Hogyan fogjunk milliomost? című könnyed filmekben nyújtott szerepeivel csak tovább fokozodott a színésznőt övező felhajtás, így még abban az évben,1953-ban az első Playboy címlapján is szerepelt. A stúdió ügyes fogásainak köszönhetően Marilyn népszerűsége tovább nőtt- például a koreai katonák előtti fellépésekor egy helikopterből kellett kilógatnia magát. 1954 januárjában hozzáment a baseballjátékos Joe DiMaggio-hoz, de 10 hónapnyi házasság után el is váltak.

imagesCAK8BL1L.jpg

1955-ben az Actor's Stúdió színiiskola tagja lett illetve ebben az évben forgatta a Hétévi vágyakozás című filmet, amiben a metrószellőző fölötti híres jelenete is látható.1956 júniusában ismét férjhez megy, választottja Arthur Miller, író. Négy évvel később, azaz 1959-ben megkapóan bájos figurát alakított a Van, aki forrón szereti című filmben, melyet már súlyos magánéleti gondokkal, gyógyszer- és alkoholfüggőséggel forgatott végig, egyre kezelhetetlenebb depresszióval és a környezete számára egyre kevésbé elviselhető sztárallűrökkel. Gyakori tévesztései miatt a szövegét ekkor már a díszletre ragasztották, hogy a lassan összeomló szőke szépség valahogy végig tudja csinálni a forgatást.

bw1[1].jpg

Ekkor már Monroe magánéletét is szívesen célba vette a sajtó, hisz újabb válása és sorozatos vetélései remek témát szolgáltattak a bulvár számára. Később a John F. Kennedyvel és öccsével, Roberttel való viszonyát is végigkövette a média. A híres testvérpárhoz fűződő kusza viszony kezdetének J.F. Kennedy születésnapját tartják, ahol egy szédületes ruhában adta elő a Happy Birthday-t. Egyes legendák szerint a ruha tökéletessége annak köszönhető, hogy Marilyn testén varrták össze az ünnepség előtt. Sokan azt állítják, öngyilkos lett. Egyesek biztosak benne, hogy gyilkosságot követtek el ellene, hisz halála előtt nagy mennyiségű Nembutal beöntést kapott, bár ezt később több forrásból is cáfolták. Utolsó napjának és halálának körülményeit máig rejtély övezi.

monroe[1].gif

Filmográfia: * 1947. A meghökkentő Miss Pilgrim (The Shocking Miss Pilgrim) * 1947. Veszélyes évek (Dangerous Years) * 1948. You Were Meant for Me * 1948. Scudda Hoo! Scudda Hay! * 1948. Wyoming zöld füve (Green Grass of Wyoming) * 1948. A kóristalányok (Ladies of The Chorus) * 1950. A szerelem bolondja (Love Happy) * 1950. Belépő a csatabárdhoz (A Ticket To Tomahawk) * 1950. Aszfaltdzsungel (The Asphalt Jungle) * 1950. Mindent Éváról (All About Eve) * 1950. A tűzgolyó (The Fireball) * 1950. Right Cross * 1951. Szülővárosi történet (Hometown Story) * 1951. Annyi idős vagy, amennyinek érzed magad (As Young As You Feel) * 1951. Love Nest * 1951. Csináljuk törvényesen (Let's Make it Legal) * 1952. Éjszakai összecsapás (Clash by Night) * 1952. Nem vagyunk házasok (We're Not Married) * 1952. O. Henry meséi (O. Henry's Full House) * 1952. Don't Bother to Knock * 1952. Gyanús dolog / A trükk (Monkey Business) * 1953. Niagara * 1953. Szőkék előnyben (Gentlemen Prefer Blondes) * 1953. Hogyan fogjunk milliomost? (How to Marry a Millionaire) * 1954. A folyó, ahonnan nincs visszatérés (River of No Return) * 1954. Páratlan biznisz a színházi biznisz (There's No Business Like Show Business) * 1955. Hétévi vágyakozás (The Seven Year Itch) * 1956. Buszmegálló (Bus Stop) * 1957. A herceg és a kóristalány (The Prince And The Showgirl) * 1959. Van, aki forrón szereti (Some Like It Hot) * 1960. Szeressünk! (Let's Make Love) * 1961. Kallódó emberek (The Misfits) * 1962. Valamit adni kell (Something's Got to Give) (befejezetlen)

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy lájkot és csatlakozz a blog Facebook oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://cocochic.blog.hu/api/trackback/id/tr124696280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása