CocoChic

CocoChic

Történelmi ruhadarabok

2012. július 10. - CocoChic

A nők ruhatára mindig is a csábítás és a szépség körül forgott. Számos olyan darab volt, mely az idők haladtával kikopott mindennapi viseleteink közül, míg pár darab örökre beírta magát a divat történetébe. Lássuk, mik voltak a legnagyobb fordulópontok az 1900-as években!

300px-Spencer_corset_1941_before_after.jpg

Karcsúság minden áron
A darázsderék és a nádszálkarcsúság divatja az 1920-as évekre tehető, mikor is a nőies formák kezdtek háttérbe szorulni. Az eszményi nőalak elérésének kulcsa e korban a fűzők segítségével volt csak kivitelezhető, melyek szinte összeroppantották a női testet. Ekkortájt a szigorú, egészalakos Spencer fűző élte nagy divatját a gyengébbik nem képviselői között. Igaz lélegezni és étkezni csak nagy nehezen lehetett benne, de hát a szépségért mindent megtettek már ekkor is.

Képkivágás.PNG

Fellibbenő szoknya
A Marilyn Monroe-ról készült képek egyik leglegendásabbika a The Seven Year Itch, azaz a Hétévi vágyakozás forgatása során készült híres fehér ruhás fotó. A csatornagőzben meglibbenő fehér darab ma közel 4,6 millió dollárt ért, s minden idők egyik leghíresebb ruhakölteménye. Az 1955-ös ,,villantás" egyfajta mérföldkőnek is tekinthető az erotika és a szexuális forradalom történetében.
hg.PNGA szexuális forradalom hatása
A szórakoztatás fogalmával szinte egyé vált a kánkán tánc is, ám az erotikus elemeket is tartalmazó műfaj jellegzetes ruhái is változtak az idők során. Az eredetileg hosszú, bő bugyogók kevésbé vonzották a bujaságra vágyó nézőket, így eme darabok egyre kisebbek lettek. Később ennek a kezdeti átalakulásnak köszönhető, hogy a szinte bokáig érő fürdőruhákból megszületik a bikini.

Mainbocher_Corset.jpg

Háború és divat
A divattörténet egyes darabjait nemis a trendek követése tesz halhatatlanná, hanem egy másik szakterülethez kapcsolódva válik fogalommá. Ez történt, ugyanis a Mainbocher által tervezett fűzővel is, melyet Horst Paul Albert Bohrmann kapott lencsevégre 1939-ben. A Horst P. Horst néven ismert fényképész a francia Vogue megrendelése készítette a képet, melynek megjelenését a második világháború kitörése hiúsította meg. Végül a híres magazin decemberi számának 35. oldalán bélyegképként jelent meg az ikonikussá vált fotográfián Mainbrocher művészi darabja.

nylon_stockings.jpg

Ha nincs, majd odafestjük
Az 1940-es évek egyik nagy újdonsága volt a nejlonból készült harisnya, mely felváltotta az addigi vastag anyagú, raylonharisnyákat. E daraboknál már fontos volt a finomság, s a funkció mellett már a rejtett erotika is teret kapott a karcsú lábak elérésének érdekében. Később a hiánycikknek számító neylonharisnyát szemceruzával megrajzolt varrások segítségével próbálták ,,pótolni" fiatal nők ezrei.

jkjsdh.PNG

A nők kedvence
A '40-es és '50-es évek egyik legnagyobb sztárja, Jane Russell tette közkedvelt darabbá a push-up melltartót, mely valójában egy cseles marketingfogás volt. A férfitekinteteket Jane blúzára és a nézőket a moziba csalogató darabot Howard Hughes rendező találta ki az amúgy sem kis keblű filmcsillag számára, hogy keblei A törvényen kívüli plakátján is feszesen és kívánatosan domborodjanak.

ólkjsakjfh.PNG

Csinos, nemcsak kényelmes
A '70-es évek egyik legkultikusabbá váló darabja a Maidenform melltartó volt, mely bebizonyította, hogy fehérnemű nemcsak kényelmes, hanem csábító darab is lehet. A modern életformát követő függetlenedni vágyó háziasszonyok tömkelege vásárolta meg a jellegzetes kúp alakú melltartót, melynek jelentősége a reklámtörténetben sem lebecsülendő.

Audrey (Breakfast at Tiffany's)_14.jpg

Az örök klasszikus
A már sokat emlegetett kis fekete ruha Coco Chanel munkája, mely az egyszerűséget és fiús szabásvonalakat testesíti meg. Igazi hírnévre azonban Audrey Hepburnnek köszönhetően tett szert, aki Az álom luxuskivitelben - más néven, Reggeli Tiffanynál - című ma már örökzöld film kulcsdarabjaként hordta. A letisztult, bájos és ártatlan ruhadarab azonban a filmhez hasonlóan halhatatlan lett s ma már ott lapul a legtöbb nő gardróbjában.

jliokh7.PNG

Festészet és divat találkozása
A modern és formabontó divat kezdete talán Yves Saint Laurent egyik darabjához köthető. A Mondrian festménye által ihletett ruhadarabnak nemcsak szabásvonala, hanem letisztult színkezelése is újításnak számított a korban. A meglepően rövid ruhácska szembeszállt a divat konvencióival, hisz lezsersége is szokatlan volt akkoriban.

mini.PNGKivillanó térdek
Napjaink egyik legkedveltebb ruhadarabja a miniszoknya se olyan fiatal, mint gondolnánk. Az 1960-as években megszülető darab Mary Quant londoni tervezőnő találmánya, aki kedvenc kisautójáról a Miniről nevezte el az eleinte hatalmas botrányokat kiváltó ruhadarabját. A midi és maxi legnagyobb ellenségét a teniszezőnők ruhája tette talán igazán népszerűvé, hisz népszerűsége napjainkig töretlen.

ljol.PNG

A botrányos
Ha divattörténet, akkor Madonnát se hagyhatjuk ki. A popdíva mindig is szerette megbotránkoztatni a közvéleményt, így nem véletlen, hogy Jean Paul Gaultier kifejezetten a provokatív énekesnőnek készített a '80-as években egy fűzőcsodát. A kúpos, kosaras, kissé futurisztikus darab ma már inkább vicces, mint eszményi, ám akkoriban élénkítő hatással volt a divat állóvízére.

jkhgh.PNG

Az elkoptathatatlan
Napjaink legnagyobb darabszámban eladott ruhaneműje a farmer, mely ma már a nők kedvence is. Hogy a nadrághordás milyen egyenjogúsági pillanatokhoz köthető, azt nem kívánom most részletezni. Az 1873-ban Jacob David, Calvin Rogers és Levi Strauss által készített indigóval színezett nadrágok csak az 1950-ben kerültek igazán a középpontba s az amerikai kultúra szimbólumaként hódították meg a világot.

Globális felmelegedés?
A modern divattörténet egyik legnagyobb fordulópontja pedig a '90-es években megjelenő tangához kapcsolódik. A falatnyinak sem nevezhető darabot sokan bírálják, hisz állítólag viselése egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. Megjelenése és kialakulása a csökkenő fehérnemű méretnek köszönhető, mondhatni a bikini kistestvére. Elterjedését erotikus jellegének köszönheti, hisz kezdetben a sztriptíztáncosok kedvelt ,,fellépőruhája" volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://cocochic.blog.hu/api/trackback/id/tr504639329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása